08 Maj

08.05. - Światowy Dzień Walki z Rakiem Jajnika

Ryzyko zachorowania na raka jajnika wzrasta z wiekiem aż do połowy siódmej dekady życia. Nowotwory złośliwe jajnika stanowią 5% zachorowań. To, czy zachorujemy na nowotwór zależy od czynników na które nie mamy wpływu - geny, wiek oraz od zachowań i przyzwyczajeń, które możemy korygować na każdym etapie życia - dieta, aktywność fizyczna, palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, itd.

Jakie czynniki z diety mogą być naszym sojusznikiem w prewencji chorób nowotworowych, dowiecie się z tekstu.

🥦 Wysoka podaż warzyw i owoców

  • ANTYOKSYDANY występujące w kolorowych warzywach i owocach zmniejszają stes oksydacyjny bombarudjący nasze komórki i przyczyniający się do zmian w ich strukturze
  • BŁONNIK POKARMOWY ma potwierdzoną skuteczność w walce z niektórymi rodzajami nowotworów - przyspiesza pasaż jelitowy, reguluje perystaltykę jelit, dzięki czemu przetrawiony pokarm nie zalega, a co za tym idzie, jego toksyczne związki nie mają długiego kontaktu z błoną komórkową jelit, a to zapobiega m.in. jej podrażnieniom oraz wtórnemu wchłanianiu zbędnych produktów przeminy materii. Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego działać może prebiotycznie dbając o rozwój cennych bakterii jelitowych. Produkty zawierające błonnik pokarmowy prawdopodobnie wykazują działanie ochronne w stosunku do nowotworu jelita grubego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku fermentacji w jelicie, a przede wszystkim kwas masłowy, są czynnikami, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu komórkowego komórek zmienionych nowotworowo.
  • WARZYWA KRZYŻOWE takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca obfitują w glukozynolany, substancje zawierające siarkę, które mają silne działanie hamujące proces nowotworowy

🍞 Produkty razowe o niskim indeksie glikemicznym - dieta wysoko przetworzona o wysokim ładunku glikemicznym sprzyja rozwojowi otyłości powiązanej z chorobami nowotworowymi, jak i powstawaniu guzów.
🐠 Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 - kwasy z rodziny n-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na schorzenia nowotworowe, między innymi gruczołu sutkowego, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego, płuc i żołądka
🍰 Niska podaż przetworzonych produktów - izomery trans kwasów tłuszczowych, barwniki, wzmacniacze smaku zawarte w tego rodzaju produktach działają pro-nowotworowo. Stopień przetworzenia i pochodzenie żywności - niektóre dodatki do żywności (np. błękit pantotenowy, azotan (III) sodu, azotan (V) sodu, butylohydroksyanizol) w większej ilości mogą mieć działanie rakotwórcze. Warto więc zadbać o to, by żywność była jak najmniej przetworzona i naturalna a jej skład był możliwie najkrótszy.
🥛 Fermentowane produkty mleczne - produkty dostarczające wapnia prawdopodobnie wykazują działanie ochronne przed chorobą nowotworową jelita grubego. Dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego, wspomagające utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej.


Warto zwrócić również uwagę na:


🥓 Obróbkę kulinarną - potencjalnie rakotwórcze są potrawy: pieczone, smażone, grillowane, a także żywność przetworzona oraz peklowana.
🍅 Wartość energetyczną diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorycznej wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, raka trzustki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego.
🥜 Świeżość produktów - rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma).

Twój komentarz