03 Maj

MUFFINY JAJECZNE ZE SZPARAGAMI

Jeżeli znudziły się Ci się już omlety, jajecznice i jajka faszerowane to koniecznie przyszedł czas na muffiny ;)

Składniki na 5 sztuk: 

  • 250g - 5 jajek 
  • 125g - 5 szparagów 
  • 5g - łyżeczka oliwy 
  • 50g - kawałek papryki 
  • 25g - kawałek pora 

Sposób wykonania:

  1. Pora posiekać w piórka, paprykę pokroić w kosteczkę. Ze szparagów usunąć zdrewniałe końce i pokroić je w około 1 cm plastry, pozostawiając końcówki. Poddusić warzywa (poza końcówkami szparagów) na patelni z oliwą, przełożyć do foremek na muffinki.
  2. Jaja roztrzepać z przyprawami (np. solą i pieprzem). Wlać do foremek, na wierzchu ułożyć końcówki szparagów. Zapiekać 20 minut w 200 stopniach.

 

Wartość odżywcza w 1 sztuce:

energia: 114 kcal

węglowodnany: 2 g

białko: 9 g 

tłuszcze: 7,68 g

Twój komentarz