25 Marz

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada ze szpinakiem i łososiem zawsze jest hitem na imprezach. Prosta w przygotowaniu i efektowna na stole :)

Składniki:

- szpinak mrożony 350 g

- jaja 3 szt.

- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

- sok z cytryny 1 łyżeczka

- czosnek 2 ząbki

- łosoś wędzony 200 g

- kremowy serek chrzanowy 250 g

- koper 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić aż płyn całkowicie odparuje. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Żółtka roztrzepać z przyprawami, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dołożyć odparowany, chłodny szpinak.
  3. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masa szpinakową.
  4. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm). Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 min. Szpinakowy biszkopt wyjąć z pieca i wystudzić. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
  5. Następnie posmarować go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypać koperek i ułożyć plastry łososia.
  6. Zwinąć ciasno i wstawić do lodówki na ok 2h. Po wyjęciu z lodówki kroić w ok 1,5 cm plastry.

 

Wartość odżywcza na 100g:

energia: 80 kcal

węglowodany: 1,3g

białko: 9g

tłuszcze: 9g

Twój komentarz