26 Sier

Placki z cukinii i marchewki

Cukinia/kabaczek jest odmianą dyni. W Polsce jada się głownie jego owoc, ale jadalny jest również jego kwiat. W 100 g zawiera jedynie 15 kcal, a do tego jest bardzo sycący i bogaty w karotenoidy oraz witaminy z grupy B.

Składniki:

  • 60g (1 duża sztuka) jaja
  • 30g (3 łyżki) mąki np. orkiszowej, żytniej lub graham
  • 500g (1 średnia) cukinia
  • 100g (1 średnia) marchewka
  • 100g (4 łyżki) jogurtu naturalnego
  • 6g (3 łyżeczki) natki pietruszki
  • ulubione przyprawy

 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyć, przekroić na pół, łyżką wydrążyć pestki, marchew obrać. Warzywa zetrzeć na tarce. Wyłożyć na sitko, posolić i odcisnąć wodę. Wymieszać z jajkiem, posiekaną natką, mąką i doprawić.
  2. Smażyć na suchej patelni lub lekko posmarowanej oliwą.
  3. Przygotować sos z jogurtu z dodatkiem ulubionych przypraw.

 

Wartość odżywcza w całej porcji

energia 431 kcal

węglowodany 43,3 g

białko 28 g 

tłuszcze 14 g

Twój komentarz