21 Czerw

Budyniowe ciasto z truskawkami

Truskawka, którą dzisiaj gościmy na talerzach to efekt skrzyżowania dwóch odmian poziomek - chilijskiej i wirginijskiej. Kochamy je nie tylko za ich smak i aromat, ale również za niską kaloryczność w dużej objętości produktu (32 kcal/100 g).

 

Sezon truskawkowy nalepiej w pełni wykorzystać jedząc świeże owoce, robiąc przetwory oraz zamrażając je na zimę. Proce mrożenia jest najkorzystniejsza formą utrwalania prouktu, gdyż wykazuje najmniejsze starty polifenoli (18%) i witaminy C (11%). W dżemach straty polifenoli wynoszą ok. 50%.

 

Skład truskawki to głównie woda 89,5% oraz cukry proste: glukoza i fruktoza. Ilość przeciwutleniaczy wynosi ok. 225 mg/100 g. W porównaniu do porzeczki czarnej (560 mg), borówki (525 mg) czy wiśni (460 mg) nie jest to najbardziej nasycone źródło antyoksydantów, niemniej, jego regularne spożycie i tak wpływa korzystnie na nasz organizm wzmacniając naczynia krwionośne, łagodząc stany zapalne czy wspomagając pracę układu pokarmowego. Mają one również niski indeks glikemiczny (40), dzięki czemu cieszą się powodzeniem wśród cukrzyków i pacjentów z insulinoopornością.

 

Składniki:

  • 700 ml mleka 1,5%
  • 80 g (2 opakowania) budyniu waniliowego
  • 100 g erytrolu
  • 40 g (2 sztuki) żółtka jaja  
  • 12 g (1,5 łyżki) żelatyny
  • 300 g truskawek
  • 80 g biszkoptów bez cukru

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopty rozłożyć w silikonowej tortownicy.
  2. W garnku zagrzać 500ml mleka razem z erytrolem, w międzyczasie roztrzepać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia masy na wolnym ogniu.
  3. Żelatynę rozpuścić w około 50-70 ml ciepłej wody, dodawać po trochu masy budyniowej, mieszając. Następnie masę z żelatyną wlać do masy budyniowej i wymieszać.
  4. Przelać masę na biszkopty. Truskawki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wyłożyć na wierzch ciasta, odczekać, aż masa wystygnie i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. 

 

Składniki odżywcze w 100 g:

enegria 95 kcal

węglowodany 15,5 g

białko 3,2 g 

tłuszcze 2 g

Twój komentarz