18 Maj

Szparagi z jajkiem w koszulce i komosą ryżową

Brak pomysłów na szparagi? Spóbuj ich w nowej odsłonie z jajkiem i komosą ryżową ;)

Składniki:

  • garść (350g) szparagów
  • 5 łyżek (50g) komosy ryżowej
  • 1 jajo (50g)
  • 1 łyżeczka (10g) pestek dyni
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Komosę zalać zimną wodą w proporcji 2:1 (2x więcej wody niż nasion) i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut.
  2. Do wysokiego garnka wlać 2 litry wody, dodać szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, energicznie wymieszać łyżką aby powstał wir. Dodać jajko i gotować 2-3 minuty. Jajko wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.
  3. Szparagi obrać odrywając zdrewniałe końcówki, wstawić pionowo do wysokiego garnka, zalać wodą by główki wystawały nad jej powierzchnię. Dodać łyżeczkę soli, gotować około 3-4 minuty.
  4. Całe danie posypać pestkami dyni.

Wartość odżywcza w całej porcji:

Energia 346 kcal

Węglowodany 38,4 g

Białko 21,6 g

Tłuszcz 10,8 g

Błonnik 9,2 g

 

Twój komentarz