30 Marz

Majonez z awokado

Pyszna alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Nie tylko dla tych na diecie, ale również dla wegan i osób nie mogących jeść jajek.

Awokado jest wyjątkowo nietypowym owocem, ze względu na dużą zawartość tłuszczu w pulpie. Jest bogatym źródłem antyoksydnatów (karotenoidów, ksantyn, likopenu, luteiny) oraz witaminy E, a także potasu. Dzięki temu wykazuje właściwości przeciwzapalne. Wkomponowanie do diety awokado, przyczynia się do obniżenia cholesterelu we krwi, dzięki zawartości fitosteroli, które hamują absorpcję cholesterolu z pożywienia i jego wytwarzanie w organizmie dzięki podobnej strukturze molekulatrnej. Obniżenie cholesterolu całkowitego, jak i jego frakcji LDL (tej "złej") oraz trójglicerydów, przyczynia się do spadku ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Składniki:

  • awokado 1 sztuka (200 g)
  • cytryna pół sztuki (35 g)
  • musztarda 1 łyżeczka (10 g)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki (20 g)
  • czosnek 1 ząbek (5 g)

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i pozbawione pestki miękkie awokado umieścić w pojemniku blendera.
  2. Dodać sok cytryny, oliwę, czosnek i musztardę, całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Zblendować na gładką masę.

 

Składniki odżywcze w 100 g:

energia 227kcal

węglowodany 4 g

białko 1,9 g 

tłuszcze 22 g

Twój komentarz