Pyszna alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Nie tylko dla tych na diecie, ale również dla wegan i osób nie mogących jeść jajek.
Awokado jest wyjątkowo nietypowym owocem, ze względu na dużą zawartość tłuszczu w pulpie. Jest bogatym źródłem antyoksydnatów (karotenoidów, ksantyn, likopenu, luteiny) oraz witaminy E, a także potasu. Dzięki temu wykazuje właściwości przeciwzapalne. Wkomponowanie do diety awokado, przyczynia się do obniżenia cholesterelu we krwi, dzięki zawartości fitosteroli, które hamują absorpcję cholesterolu z pożywienia i jego wytwarzanie w organizmie dzięki podobnej strukturze molekulatrnej. Obniżenie cholesterolu całkowitego, jak i jego frakcji LDL (tej "złej") oraz trójglicerydów, przyczynia się do spadku ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Składniki:
- awokado 1 sztuka (200 g)
- cytryna pół sztuki (35 g)
- musztarda 1 łyżeczka (10 g)
- oliwa z oliwek 2 łyżki (20 g)
- czosnek 1 ząbek (5 g)
Sposób przygotowania:
- Obrane i pozbawione pestki miękkie awokado umieścić w pojemniku blendera.
- Dodać sok cytryny, oliwę, czosnek i musztardę, całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zblendować na gładką masę.
Składniki odżywcze w 100 g:
energia 227kcal
węglowodany 4 g
białko 1,9 g
tłuszcze 22 g
Twój komentarz