08 Luty

PIZZA Z SZYNKĄ I WARZYWAMI NA PATELNI

Masz ochotę na pizze? Wypróbuj przepis na pizzę z patelni. Bez czekania na wyrośnięcie ciasta, z ulubionymi składnikami, gotowa w 15-20 min ? Z okazji Dnia Pizzy, pozycja obowiązkowa ??

Składniki:

 

  • ząbek czosnku 
  • 02 g drożdży
  • 6 łyżek mąki żytniej 
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 10 sztuk zielonych oliwkek
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • Przyprawa bazylia 
  • garść rukoli
  • 3 plastry sera mozzarella 
  • szczypta soli
  • 2 plastry szynki z kurczaka
  • pół szklanki wody 


Przepis:

  1. Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto.
  2. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut.
  3. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami.
  4. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.

 

Składniki odżywcze w całej porcji:

energia 463 kcal

węglowodany 52,3 g

białko 17,4 g 

tłuszcze 19,6 g

Twój komentarz