03 Luty

NALEŚNIKI

Dobre na słodko i na wytrawnie. Za każdym razem można z nich wykreować inne danie. Naleśniki wcale nie muszą być pracochłonne, dlatego dzielę się z Wami przepisem towarzyszącym mi już od dawna, a wykonuję go prawie 2 razy w tygodniu.

Zapraszam!

Składniki na 6 porcji:

  • 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • jajko
  • 5g oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem.
  2. Patelnię teflonową przesmarować oliwą.
  3. Pół chochli ciasta wylać na patelnię i usmażyć z dwóch stron.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Wartość odżywcza w porcji (bez dodatków)

energia: 60 kcal

węglowodany: 7 g

białko: 3,1 g

tłuszcze: 2 g

 

Twój komentarz