12 Paź

Dhal z czarną soczewicą i batatem

Dhal w kuchni indyjskiej jest określeniem na różnego rodzaju strączki lub potrawy z nich przyrządzone. Są to zazwyczaj gęste i aromatyczne zupy z dodatkiem intensywnych przypraw, takich jak kolendra, kminek czy curry.

Składniki:

250g batata 
2 ząbki czosnku
1,5 cm korzenia imbiru 
100g soczewicy czarnej lub czerwonej 
400g passaty pomidorowej 
100g wody 
10g oleju rzepakowego 
5g łyżeczka erytrolu
Garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra 
30g mleka kokosowego
 

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut).
  2. Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir.
  3. Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby.
  4. Dodać wybrane przyprawy i erytrol.
  5. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.

Twój komentarz