22 Maj

Owsianka czekoladowa (niskie ŁG)

Idealnie zbilansowany przepis na owsiankę pod względem makroskładników. Ta propozycja została stuningowana o skyr i masło orzechowe, aby zadbać o dostarczenie białka i tłuszczów. Owsianki są przeważnie węglowodanowe, zawierają świeże lub suszone owoce, ewentualnie orzechy. Wielu pacjentów skarży się, że po godzinie od jej zjedzenia znowu czują się głodni. Tutaj ważnym czynnikiem podnoszącym wskaźnik sytości jest wysokobiałkowy jogurt, który tłumi ośrodek głodu na dłuższy czas. Dzięki temu dodatkowi danie ma również niski ładunek glikemiczny - 9,2, co oznacza, że mając cukrzycę lub insulinooporność nie musicie z niej rezygnować. Musi być ona jedynie trochę inaczej skomponowana niż jej klasyczna wersja. Dla osób, które nie mają problemów z gospodarką węglowodanową polecam też opcję ze skyrem owocowym.

Składniki:

  • gorzka czekolada - 10g (2 kostki)
  • skyr  - 150g (kubek)
  • erytrol - 10g (2 łyżeczki)
  • masło orzechowe - 10g (2 łyżeczki)
  • mleko 1,5% - 110g (pół szklanki)
  • płatki owsiane - 20g (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

  1. Płatki, erytrol, posiekaną czekoladę i masło orzechowe zalać mlekiem i zagotować.
  2. Do miseczki przełożyć jogurt i zalać owsianką.

 

Wartość odżywcza w całej porcji:

energia: 372 kcal

węglowodany: 33g

białko: 27g

tłuszcze: 16g

IG: 28,3

ŁG: 9,2

błonnik 20,8g

Twój komentarz