18 Kwie

Tarta ze szpinakiem

Szpinak warzywny (Spinachia oleracea L.) jest najbardziej powszechnym gatunkiem szpinaku, spośród ich 3 odmian. Jest źródłem składników mineralnych i witamin oraz karotenoidów i polifenoli. W jego liściach znajdziemy magnez, potas, wapń, fosfor, B-karoten i witaminy A, C, E. Paradoksalnie, w odniesieniu do przypowieści o szpinaku i jego żelazowym bogactwie, nie jest on jego najlepiej przyswajalnym źródłem, z dwóch powodów:

1. Nie zawiera on go aż tak dużo - 3,8 mg/100g (wątróbka wieprzowa - 18 mg/100g, otręby pszenne - 14 mg/100g)

2. Żelazo zawarte w roślinach jest tzw. żelazem niehemowym, jest ono słabiej wchłaniane, ze względu na związki często występujące w roślinach, takie jak np. szczawiany, taniny czy fityniany, które tworzą z żelazem nierozpuszczalne kompleksy, niemogące zostać wykorzystane przez organizm. Czyli, mimo, iż mięso z indyka ma 0,8 mg żelaza/100g, a szpinak 3,8mg/100g to wchłanialność żelaza hermowego z indyka wynosi 25% (0,2 mg), a ze szpinaku ok. 2% (0,07 mg).

 

 

źródła:

Karmańska A., Bąk-Sypień I., Panek M., Karwowski B.; Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej w szpinaku (Spinacia oleracea L.); Bromat. Chem. Toksykol. - L; 2017; 3; s. 241-245

https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/dwa-oblicza-zelaza

Składniki na ciasto:

 

  • 200 g mąki pszennej typ 1850 (graham),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 200 szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 szt. suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100g tartego sera mozzarella

Sposób przygotowania:

 

  1. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia z jajkiem, olejem i jogurtem, doprawić szczyptą soli.
  2. Wyłożyć do natłuszczonej formy i wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pomidory pocięte w paski i szpinak. Dusić aż liście zwiędną, wycisnąć czosnek przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Wierzch posypać serem mozzarella.
  5. Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

 

Wartość odżywcza w całej porcji:

energia: 1853 kcal

węglowodany: 190g

białko: 85,7g

tłuszcze: 81,5g

błonnik 20,8g

 

Wartość odżywcza w kawałku (100g):

energia: 176kcal

węglowodany: 18g

białko: 8,7g

tłuszcze: 7,7g

błonnik 2g

 

Twój komentarz