03 Marz

Szybkie ciasteczka owsiane

Domowe ciasteczka owsiane to wspaniała altrenatywa dla tradycyjnych zbożowych ciastek z dodatkiem cukru. Potrzeba tylko 20 min i otrzymujemy szybką oraz bogatą w błonnik przekąskę.

Składniki:

 

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 banany
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:


1. Banany wraz z miodem rozgnieć widelcem w miseczce.
2. Dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj.
3. Na koniec dodaj suszoną żurawinę.
4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i układaj na nim uformowane ciasteczka. Pamiętaj, że nie mogą być za grube, gdyż nie rozleją się podczas pieczenia.
5. Ciasteczka piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Po upieczeniu pozostaw ciasteczka na papierze do wystygnięcia.

Wartość odżywcza całej porcji:

energia: 952 kcal

węglowodany: 192g

białko: 16,6g

tłuszcze: 9,4g

błonnik 16,3g

 

 

Twój komentarz