20 Luty

Pieczone pączki twarogowe z marmoladą różaną

Kiedyś były nadziewane boczkiem, słoniną i mięsem. Nie mogło do nich zabraknąć wódki. Dzisiaj popularność zawdzięczają swej słodyczy, pysznemu smażonemu ciastu drożdżowemu i są raczej zapijane kawą lub herbatą.

1 pączek z lukrem i dżemem o wadze ok. 70g odbarza nas 290 kcal energii.

 

 

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 1850
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 1 jajko
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 8 łyżeczek marmolady różanej.
Sposób przygotowania:
Jajko z serem i ksylitolem zmiksować mikserem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zagnieść ręcznie ciasto.
Pokroić na osiem części. Do środka dodać marmoladę i dokładnie skleić formując kształt pączka. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy). Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Posypać pudrem z ksylitolu.

Wartość odżywcza całej porcji:

energia: 1163 kcal

węglowodany: 197,8g

białko: 62,4g

tłuszcze: 19,2g

 

Twój komentarz