02 Wrze

Vegan custard pie (wegański placek z kremem)

Ciekawość wegańskich wypieków zaprowadziła mnie prawie na sam skraj internetu i tam odnalazłam przepis na pewien wegański placek…

Ach, trudno przetłumaczyć tę nazwę, aby w pełni oddała ona swoje znaczenie, dlatego pozwoliłam sobie przytoczyć jej angielską nazwę m.in. w tytule – Vegan custard pie. Słowo ‘custard’ to nic innego jak krem angielski, czyli krem na bazie żółtek, mleka i cukru. Tym bardziej zastanowiło mnie czego użyto, aby ten iście niewegański krem zamienić na jego wersję akceptowaną przez wegan. Odpowiedź: słodkie ziemniaki.

W swej prostocie placek niezwykle egzotyczny. Na pewno wart uwagi przy kuchennych eksperymentach.

VEGAN CUSTARD PIE (wegański placek z kremem)

 

Składniki:

 

Spód:

1 ½ szklanki orzechów włoskich 

3 łyżki miodu

 

Krem:

1 ½ szklanki puree ze słodkich ziemniaków

5-6 sztuk daktyli

1 ¼ szklanki mleka sojowego

łyżeczka ekstraktu waniliowego

skórka z 1 cytryny

 

Dżem wiśniowy:

1 szklanka wiśni

2 łyżki miodu

1 łyżeczka skrobi

 

Spód:

Orzechy zmielić. Połączyć z miodem do uzyskania lepkiej masy. Masą orzechową wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy 16cm.

 

Krem:

Ziemniaki ugotować, rozdrobnić na gładkie puree. Dodać resztę składników i zblendować na gładką masę. Dosłodzić miodem wedle upodobań.

Krem wyłożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 45-50 min.

 

Dżem wiśniowy:

Wiśnie (mogą być mrożone) i miód umieścić w garnuszku i podgrzać. Skrobię rozrobić z niewielką ilością wody, dodać do wiśni. Wiśnie gotować do uzyskania gęstej masy. Gotowy dżem wyłożyć na ciasto.

 

Twój komentarz