04 Sier

Paleo Snickers

To chyba mój ulubiony deser na stronie. Jestem odwieczną fanką masła orzechowego i nie ukrywam, że w momentach słabości lubię po nie sięgać w wersji słodkiej. Tutaj jednak nie musimy się martwić brakiem wartości odżywczych, tak jak ma to miejsce przy popularnych batonach tego typu. Ten baton jest bardzo odżywczy - na bazie płatków owsianych, gorzkiej czekolady (min.70% kakao) i dobrej jakości masła orzechowego (czyli takiego, które posiada w swoim składzie tylko orzeszki ziemne). 

Gorąco zachęcam do wypróbowania ;)

PALEO SNICKERS
 
Składniki:
 
Spód:
1 ½ szklanki płatków owsianych (150g)
3 łyżki oleju kokosowego (30g)
1 łyżka miodu (25g)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (5g)
szczypta soli
 
Masa karmelowo-orzechowa:
2/3 szklanki masła orzechowego (165g)
2 łyżki miodu (50g)
¼ szklanki oleju kokosowego (50g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
 
Polewa czekoladowa:
¾ szklanki czekolady (130g)
1 łyżka oleju kokosowego (10g)
 
Spód:
  1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
  2. Płatki owsiane i sól wsypać do malaksera i rozdrobnić na mąkę.
  3. Olej kokosowy rozpuścić z miodem w garnuszku.
  4. Płatki połączyć z rozpuszczonym olejem, miodem i ekstraktem waniliowym do powstania lepiej masy.
  5. Masę wyłożyć do kwadratowej formy (20x20)
  6. Piec w piekarniku przez 15 min. Wystudzić.
Masa karmelowo-orzechowa:
  1. Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku, delikatnie zagotować na małym ogniu.
  2. Przestudzić.
  3. Wylać na upieczony spód.
Polewa czekoladowa:
  1. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do miseczki i dodać olej kokosowy.
  2. Umieścić w mikrofalówce na 30 sekund, po tym czasie wymieszać i wstawić na kolejne 30 sekund.
  3. Mieszać polewę do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Gotową polewę wylać na masę karmelową.
  5. Chłodzić w lodówce przez 30 min.

Twój komentarz