04 Sier

Jogurtowe brownie

To brownie jest idealne do szklanki mleka. Gęste, wilgotne, mocno czekoladowe, z lekką jogurtową warstwą... Szybkie w wykonaniu zawsze może być Waszym przepisem awaryjnym dla niespodziewanych gości :)

Jeżeli macie ochotę na wersję wegańską, zawsze możecie zastąpić jogurt naturalny, jogurtem sojowym albo kokosowym.

JOGURTOWE BROWNIE
 
Składniki:
 
Warstwa czekoladowa:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (125g)
1/3 szklanki kakao (30g)
1/3 szklanki ksylitolu (65g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki oleju kokosowego (60ml)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (5g)
1/3 szklanki masła orzechowego (85g)
1/2 szklanki napoju sojowego (80ml)
 
Warstwa jogurtowa:
1 szklanka jogurtu naturalnego/wegańskiego (240g)
1/2 szklanki nerkowców, namoczonych (75g)
1 łyżka skrobi (10g)
 
Czekolada do posypania:
1/2 szklanki gorzkiej czekolady (85g)
 
Warstwa czekoladowa:
    1. Połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia).
    2. Czekoladę posiekać, rozpuścić w mikrofalówce 2x30s, w międzyczasie mieszając.
    3. Do rozpuszczonej czekolady dodać olej kokosowy, masło orzechowe i mleko sojowe. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
    4. Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto powinno być gęste, ale płynne. Jeżeli będzie zbyt gęste należy wlać odrobinę napoju sojowego do uzyskania pożądanej konsystencji.
    5. Piekarnik nastawić na 175°C. Kwadratową formę (20x20) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto.
 
Warstwa jogurtowa:
    1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
    2. Masę jogurtową wylać na wierzch ciasta czekoladowego.
    3. Czekoladę do posypania drobno posiekać i wysypać na wierzch warstwy jogurtowej.
    4. Piec przez 35-40 min.

Twój komentarz