1 szklanka mąki pełnoziarnistej (125g)
1/3 szklanki kakao (30g)
1/3 szklanki ksylitolu (65g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki oleju kokosowego (60ml)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (5g)
1/3 szklanki masła orzechowego (85g)
1/2 szklanki napoju sojowego (80ml)
1 szklanka jogurtu naturalnego/wegańskiego (240g)
1/2 szklanki nerkowców, namoczonych (75g)
1 łyżka skrobi (10g)
1/2 szklanki gorzkiej czekolady (85g)
1. Połączyć wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia).
2. Czekoladę posiekać, rozpuścić w mikrofalówce 2x30s, w międzyczasie mieszając.
3. Do rozpuszczonej czekolady dodać olej kokosowy, masło orzechowe i mleko sojowe. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto powinno być gęste, ale płynne. Jeżeli będzie zbyt gęste należy wlać odrobinę napoju sojowego do uzyskania pożądanej konsystencji.
5. Piekarnik nastawić na 175°C. Kwadratową formę (20x20) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto.
1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
2. Masę jogurtową wylać na wierzch ciasta czekoladowego.
3. Czekoladę do posypania drobno posiekać i wysypać na wierzch warstwy jogurtowej.
4. Piec przez 35-40 min.
Twój komentarz