Historie sukcesu

HIPERGLIKEMIA, STŁUSZCZENIE WĄTROBY, NADWAGA - HISTORIA PANI DOROTY

Pani Dorota trafiła do mojego gabinetu głównie za sprawą zmartwień zdrowotnych - podwyższona glukoza, stłuszczona wątroba w USG, co przekładało się na delikatnie podwyższone próby wątrobowe oraz parę dodatkowych kilogramów dających się we znaki w codziennych czynnościach.

CZYTAJ WIĘCEJ

HISTORIA PRZYBIERANIA NA MASIE

Przybieranie na masie to sztuka nie mniej żmudna, niż redukcja. Bardzo często na efekty trzeba czekać dłużej, każde ominięcie posiłku czy większy stres odbija się na co miesięcznym ważeniu, co może przekładać się na malejącą motywację.

CZYTAJ WIĘCEJ

UCZELNIA, PRACA, DIETA I SIŁOWNIA - DA SIĘ!

Czas na kolejną historię sukcesu!

Przez ostatnie 6 miesięcy regularnie pracowałyśmy z Panią Adą nad redukcją tkanki tłuszczowej.

Efekt, który dzisiaj możemy podziwiać to -20 kg i przede wszystkim uregulowanie godzin przyjmowania posiłków, pilnowanie odpowiedniego nawodnienia oraz wprowadzenie aktywności fizycznej.

CZYTAJ WIĘCEJ

DUŻY SUKCES MAŁEGO PACJENTA

Bohaterem naszej dzisiejszej historii sukcesu jest 10-letni Daniel. Jego wyniki inspirują nie tylko małych pacjentów, ale i wprawiają w osłupienie tych większych ;) Swoją konsekwencją i uporem może służyć za przykład niejednemu dorosłemu, który szuka ciągłych wymówek.

CZYTAJ WIĘCEJ

WYPRACOWANA SYLWETKA NIE TYLKO NA LATO

Zmiana stylu pracy z aktywnej na siedzącą, fast foody z kolegami w porze lunchu, stresujący i nieregularny tryb życia sprawiąją, że po takich kilku miesiącach zaczynamy czuć się ociężali, zaspani, mieć mniej energii, a na niedomiar złego, zaczyna cierpieć na tym również nasza sylwetka i psychika.

Jak zwykle, podstawy zmiany stylu życia rozbijają się o wdrożenie zmian do dotychczasowych przyzwyczajeń, czyli po pierwsze - uregulowanie godzin posiłków, po drugie - wprowadzenie większej ilości warzyw, owoców i wody, zadbanie o dobrą jakość spożywanych produktów, po trzecie - włączenie ulubionej i regularnej aktywności fizycznej.

Efekty tych zmian możemy dzisiaj podziwiać u Pana Jarka :)

CZYTAJ WIĘCEJ

DOPASOWANY JADŁOSPIS I ULUBIONA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA PODSTAWĄ OSIĄGNIĘCIA CELU

Większość z nas zna ogólne zasady zdrowego trybu życia - jeść 5 razy dziennie, pić 2 l wody każdego dnia, spożywać dużo warzyw i owoców, nie jeść przetworzonych produktów i wprowadzić aktywność fizyczną (najlepiej cardio, turbo spalanie lub inny wysiłek od którego mięśnie będą krzyczały na samo wspomnienie). 

Do mojego gabinetu, oprócz osób potrzebujących jadłospisoów w chorobie, przychodzą pacjenci, którzy byli już nieraz na diecie. Najczęściej jadłospisy były bardzo ubogie w kalorie (np. diety sokowe, dieta MŻ), a co za tym idzie i w składniki odżywcze lub bezzasadnie eliminowały jakiś "magiczny" produkt albo składnik (np. chleb, gluten, nabiał, owoce, jedzenie po 18:00, itd.). Zdarzają się również osoby wydające fortuję na suplementy, koktajle, zestawy zupek kremów i batonów, które mają tworzyć dzienną rację pokarmową. Oczywiście mowa tutaj o pacjentach zdrowych, którzy nie mają podstaw medycznych (jedynie pozostają te preferencyjne ;)) do ograniczania konkretnych składników pokarmowych w diecie.

I tutaj z przychodzimy z Panią Kasią i jej historią zmian nawyków żywieniowych, która udowadnia, że małymi krokami i ze zdrowym rozsądkiem najlepiej dojść do celu, gdyż efekty są wtedy najtrwalsze, a sam proces przyjemny :)

CZYTAJ WIĘCEJ

BEZ WYMÓWEK - Z INSULINOOPORNOŚCIĄ I NIEDOCZYNNOŚCIĄ TARCZYCY TEŻ MOŻNA SCHUDNĄĆ

W codziennych wymianach doświadczeń osób będących na dietcie redukcyjnej można nierzadko usłyszeć: "Mam insulinooporność i dlatego przytyłam.", "Z niedoczynnością tarczycy trudniej jest schudnąć". Zapominamy jednak, że początek większości chorób przeważnie bierze się z nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Jest to krąg wzajemnych oddziaływań, a historia Pani Weroniki świetnie pokazuje, że poprawa nawyków żywieniowych uruchamia kaskadę prozdrowotnych zmian.

CZYTAJ WIĘCEJ

DBANIE O ZDROWIE NAWET NA ODLEGŁOŚĆ

Poradnia internetowa cieszy sie ogromnym powodzeniem, zwłaszcza, jeżeli pacjent na co dzień mieszka poza granicami kraju. Taka współpraca może okazać się wygodniejsza dla pacjenta, a jakość usług, wywiad żywieniowo-zdrowotny oraz układany jadłospis, niczym nie różnią się, w porównaniu do wizyt stacjonarnych. Zawsze pacjent po pierwszej wizycie dostaje pełną wersję analizy żywieniowej wraz z jadłospisem w formie książki, przesłaną kurierem lub pocztą.

 

CZYTAJ WIĘCEJ