✅ HIT
Pomimo, że różnica białka w produktach to jedyne 5g/100g to jednak ser Active Protein ma znacząco mniejszą kaloryczność - 198 kca vs. 355 kcal w zwykłym serze na 100g.
Produkt proteinowy charakteryzuje się ponad 3-krotnie mniejszą zawartością tłuszczu, co w przypadku sera żółtego bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe staje się dużym atutem.
Ser Active zawiera w przeliczeniu na 4 plastry o 147,5mg wapnia więcej, czyli w przypadku zalecanego spożycia 1000mg (19-50 lat) jest to jednak znacząca różnica.
Warto zastanowić się nad zastąpieniem tradycyjnego sera żółtego serem proteinowym, niekoniecznie ze względu na większą ilość białka, ale niższą zawartość tłuszczu i kalorii.
Nad tym wyborem szczególnie powinny pochylić się miłośnicy sera z chorobami serca, wysokim cholesterolem, chcących zredukować tkankę tłuszczową oraz niedoborami wapnia.
Twój komentarz