Składniki na 8-10 kotletów:
- 2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika , podprażonych na suchej patelni i posiekanych
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy
- 1 1/2 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
- Do startych warzyw dodać pozostałe składniki i wszystko przy pomocy rąk porządnie zagnieść w zwarta masę, w razie potrzeby dolać łyżkę oleju.
- Na koniec doprawić do smaku. Dłońmi formować równe, zwarte kotlety.
- Gotowe układać na blasze i piec przez 20 - 25 minut na złoty kolor, następnie obrócić i piec przez kolejne 5 minut.
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo wie lepią.
Wartości odżywcze w 100 g:
energia 206 kcal
węglowodany 21 g
białko 5,7 g
tłuszcze 10,5 g
Twój komentarz