Kawa to przede wszystkim kofeina, czyli alkaloid z grupy metyloksantyn. Działa stymulująco na układ nerwowy, znosi zmęczenie, ale jest również antyoksydantem, chroniącym komórki organizmu przed starzeniem się. Oprócz kofeiny, występującymi w kawie antyoksydantami są również: kwas chlorogenowy, kwas kofeinowy czy melanoidyny (produkty powstałe w wyniku reakcji cukrów z aminokwasami, nadające brązową barwę i słodowo-karmelowy zapach).
Owsianka coffee punch jest mocno kawowa, w konsystencji kremowa dzięki dodatkowi masła orzechowego, przełamana ukrytym pod warstwą płatków owsianych, lekko słodkim, waniliowym skyrem.
Zapraszam do spróbowania :)
Składniki:
- kawa rozpuszczalna - 5g (1 łyżeczka)
- skyr waniliowy - 150g (kubek)
- erytrol - 5g (1 łyżeczki)
- masło orzechowe - 10g (2 łyżeczki)
- mleko 1,5% - 110g (pół szklanki)
- płatki owsiane - 20g (2 łyżki)
- migdały - 15g (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
- Płatki, erytrol, kawę i masło orzechowe zalać mlekiem i zagotować.
- Do miseczki przełożyć jogurt i zalać owsianką.
- Posypać posiekanymi migdałami.
Wartość odżywcza w całej porcji:
energia: 380 kcal
węglowodany: 28,8g
białko: 24,6g
tłuszcze: 17,9g
błonnik 4,5g
Twój komentarz