10 Sier

Owsianka coffee punch

Kawa to przede wszystkim kofeina, czyli alkaloid z grupy metyloksantyn. Działa stymulująco na układ nerwowy, znosi zmęczenie, ale jest również antyoksydantem, chroniącym komórki organizmu przed starzeniem się. Oprócz kofeiny, występującymi w kawie antyoksydantami są również: kwas chlorogenowy, kwas kofeinowy czy melanoidyny (produkty powstałe w wyniku reakcji cukrów z aminokwasami, nadające brązową barwę i słodowo-karmelowy zapach).

Owsianka coffee punch jest mocno kawowa, w konsystencji kremowa dzięki dodatkowi masła orzechowego, przełamana ukrytym pod warstwą płatków owsianych, lekko słodkim, waniliowym skyrem.

Zapraszam do spróbowania :)

Składniki:

  • kawa rozpuszczalna - 5g (1 łyżeczka)
  • skyr waniliowy  - 150g (kubek)
  • erytrol - 5g (1 łyżeczki)
  • masło orzechowe - 10g (2 łyżeczki)
  • mleko 1,5% - 110g (pół szklanki)
  • płatki owsiane - 20g (2 łyżki)
  • migdały - 15g (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

  1. Płatki, erytrol, kawę i masło orzechowe zalać mlekiem i zagotować.
  2. Do miseczki przełożyć jogurt i zalać owsianką.
  3. Posypać posiekanymi migdałami.

 

Wartość odżywcza w całej porcji:

energia: 380 kcal

węglowodany: 28,8g

białko: 24,6g

tłuszcze: 17,9g

błonnik 4,5g

Twój komentarz