VEGAN CUSTARD PIE (wegański placek z kremem)
Składniki:
Spód:
1 ½ szklanki orzechów włoskich
3 łyżki miodu
Krem:
1 ½ szklanki puree ze słodkich ziemniaków
5-6 sztuk daktyli
1 ¼ szklanki mleka sojowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
Dżem wiśniowy:
1 szklanka wiśni
2 łyżki miodu
1 łyżeczka skrobi
Spód:
Orzechy zmielić. Połączyć z miodem do uzyskania lepkiej masy. Masą orzechową wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy 16cm.
Krem:
Ziemniaki ugotować, rozdrobnić na gładkie puree. Dodać resztę składników i zblendować na gładką masę. Dosłodzić miodem wedle upodobań.
Krem wyłożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 45-50 min.
Dżem wiśniowy:
Wiśnie (mogą być mrożone) i miód umieścić w garnuszku i podgrzać. Skrobię rozrobić z niewielką ilością wody, dodać do wiśni. Wiśnie gotować do uzyskania gęstej masy. Gotowy dżem wyłożyć na ciasto.
Twój komentarz