04 Sier

Wegańskie serniczki borówkowe

Zawsze byłam pod wrażeniem wegańskich deserów, niemniej podchodziłam do nich z nieufnością. Do ich coraz częstrzego testowania przekonywały mnie składniki w nich wykorzystywane, czyli orzechy, płatki owsiane, nasiona chia, nasiona konopne, awokado, daktyle, gorzka czekolada, owoce. One zawsze będą bardziej wartościowe od oczyszczonej mąki, mlecznej czekolady czy cukru. Mimo, iż obie wersje są zazwyczaj wysokokaloryczne, to jednak zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, mikroelementów (np. magnezu, potasu, witamin z grupy B) czy przeciwutleniaczy, całkowicie mnie przekonuje do wgłębiania się w wegańskie przepisy. 

I także Was do tego zachęcam :)

P.S.

Nie zgadzam się z wykorzystywaniem przedrostka "fit" do nazywania wegańskich zamienników słodyczny, ponieważ jest to słowo mylnie kojarzone. W zamyśle ma ono nieść za sobą złoty sztandar z parafrazą "Mniej kalorii, jedz ile chcesz!".  Więc rozgrzeszamy się z kaloryczności, bo w końcu jak zdrowe może nam zaszkodzić? Ale nadmiar zawsze szkodzi, bo matematyka, biologia i fizyka to nauki nienaginające się pod ciężarem słowa "zdrowe".

Konkluzja:

Wegańskie słodycze nie muszą (i zazywczaj nie są) mniej kaloryczne, niż ich komercyjne pierwowzory. Zawsze należy zwracać uwagę na ilość kalorii w porcji, zwłaszcza, jeśli jesteśmy na redukcji.

Wegańskie słodycze są jednak lepsze pod względem składu, zawartości mikroelementów, kwasów tłuszczowych, błonnika, itd., więc warto je próbować wdrożyć w dietę zamiast sklepowych słodyczy.

WEGAŃSKIE SERNICZKI BORÓWKOWE
 
Składniki:
 
Spód:
1 ½  szklanki płatków owsianych (145g)
¾ szklanki kakao (85g)
szczypta soli
¼ szklanki oleju kokosowego (105g)
3-4 łyżki syropu klonowego/miodu (60-80g, w zależności od preferowanego stopnia słodkości)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (5g)
 
Masa nerkowcowa:
2 ½ szklanki nerkowców (360g), namoczonych w zimnej wodzie przez noc
½  szklanki oleju kokosowego (105g)
¼  szklanki syropu klonowego/miodu (80g)
¼  szklanki soku z cytryny (60ml)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (10g)
 
Masa borówkowa:
½ szklanki borówek (50g)
1 łyżka wody (15ml)
 
Spód:
    1. Płatki owsiane, kakao, sól zmiksować w malakserze na mąkę.
    2. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać z syropem klonowym i wanilią.
    3. Połączyć składniki suche i mokre do uzyskania jednolitej masy.
    4. Masę wyłożyć na dnie foremek do babeczek (ok. 12 foremek).
 
Masa nerkowcowa:
    1. Namoczone nerkowce odsączyć i zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę.
    2. Masę wyłożyć na spody.
    3. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
 
Masa borówkowa:
    1. Borówki przesypać do rondelka, zalać wodą, grzać na małym ogniu.
    2. Zagotować cały czas mieszając. Rozdrobnić łyżką na gładką masę. Pozostawić do ostygnięcia.
    3. Przelać do foremek i wstawić do lodówki min. na 3h.

Twój komentarz