KREMOWA TARTA CZEKOLADOWA
czas przygotowania: 20 min + 2godz. chłodzenia
Spód czekoladowy:
- ¼ szklanki daktyli
- 1 szklanka migdałów
- 30g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- Szczypta soli
Krem czekoladowy:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki daktyli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
SPOSÓB WYKONANIA
- Moczyć daktyle w ciepłej wodzie przez 10 min.
- Daktyle i migdały rozdrobnić w malakserze, dodać roztopioną czekoladę, olej kokosowy i sól. Kontynuować rozdrabnianie do otrzymania jednolitej konsystencji.
- Przygotować formę o średnicy 23 cm i wyłożyć ją czekoladowym spodem. Schłodzić w lodówce.
- W międzyczasie podgrzać mleczko kokosowe, czekoladę i olej kokosowy do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczone składniki przelać do malaksera, dodać daktyle i ekstrakt waniliowy. Rozrabiać do osiągnięcia gładkiej masy.
- Masę przelać dna czekoladowy spód. Chłodzić ok. 2 godziny.
Twój komentarz