13 Lip

Kremowa tarta czekoladowa (vegan)

Kto z nas nie ma ochoty czasami słodko pogrzeszyć, niech pierwszy rzuci czekoladą. Słodkości są przez większość komercyjnych diet zabronione, obklejone żółtą taśmą i wysłane w kosmos. Ale nie na tej stronie, gdzie dieta spotyka się z koniecznością zaspokojenia indywidualnych potrzeb organoleptycznych, oj nie! Dlatego proponuję pełnowartościową pod względem odżywczym, tartę z kremem czekoladowym. Orzechy, daktyle, czekolada, mleczko kokosowe...nie może nie wyjść! Bez pieczenia, wegańskie, szybkie i zaspokoi każdy, nawet najbardziej wymagający sweet tooth. To co? Spróbujemy? :)

KREMOWA TARTA CZEKOLADOWA

czas przygotowania: 20 min + 2godz. chłodzenia

Spód czekoladowy:

  • ¼ szklanki daktyli
  • 1 szklanka migdałów
  • 30g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 
  • Szczypta soli

Krem czekoladowy:

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

SPOSÓB WYKONANIA

  • Moczyć daktyle w ciepłej wodzie przez 10 min.
  • Daktyle i migdały rozdrobnić w malakserze, dodać roztopioną czekoladę, olej kokosowy i sól. Kontynuować rozdrabnianie do otrzymania jednolitej konsystencji.
  • Przygotować formę o średnicy 23 cm i wyłożyć ją czekoladowym spodem. Schłodzić w lodówce.
  • W międzyczasie podgrzać mleczko kokosowe, czekoladę i olej kokosowy do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczone składniki przelać do malaksera, dodać daktyle i ekstrakt waniliowy. Rozrabiać do osiągnięcia gładkiej masy.
  • Masę przelać dna czekoladowy spód. Chłodzić ok. 2 godziny.

Twój komentarz