Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Rezerwacja wizyty telefonicznej Rezerwacja wizyty wideo Łódź
Rezerwacja wizyty Rezerwacja wizyty telefonicznej Rezerwacja wizyty wideo Łódź
Rezerwacja wizyty Rezerwacja wizyty telefonicznej Rezerwacja wizyty wideo Łódź
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Łódź, ul. Doktora Seweryna Sterlinga 16/18
Dietetyk: Hanna Kloczkowska
Łódź, ul. Doktora Seweryna Sterlinga 16/18
Dietetyk: Chrystyna Turyk
Łódź, ul. Doktora Seweryna Sterlinga 16/18
Dietetyk: mgr Joanna Kubat
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 575 439 951

tel. 539 179 756

tel. 737 174 301

Zapraszam serdecznie na
konsultację online.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę rozmowy.

tel. 575 439 951

tel. 539 179 756

tel. 737 174 301

 Hanna Kloczkowska
Hanna Kloczkowska
 Chrystyna Turyk
Chrystyna Turyk
mgr Joanna Kubat
mgr Joanna Kubat
Ukryj kalendarz
23 Sty

Jak zadbać o odporność - ciąg dalszy.

Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka to istotny element budowania odporności.

🧐 Spożywanie produktów bogatych w białko jest istotne w budowaniu odporności z wielu przyczyn, m.in.:

 

- niedostateczna podaż białka może osłabić produkcję i aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał

 

- funkcje odpornościowe oraz rekonwalescencja po chorobie może w znacznym stopniu się wydłużyć w niedoborach białkowych

 

- badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że dieta uboga w białko powodowała cięższy przebieg choroby i większą śmiertelność wywołaną wirusami - zwiększenie spożycia białka powodowało poprawę rokowań,

 

- niektóre rodzaje białek - serwatkowe (mleko) - zawierają m.in. pojedyncze białka - laktoferyna i immunoglobuliny, które mogą wzmacniać bezpośrednio odporność,

 

- podczas choroby nasz organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na określone aminokwasy, dla szybszego zwalczenia stanu zapalnego w organizmie

 

‼️‼️ w zaleceniach żywieniowych dotyczących pacjentów z Covid-19 sugeruje się, że podaż białka powinna wynosić około 1,5–2,0 g / (kg / dzień), warto zauważyć, że wiele osób, zwłaszcza starszych nie dostarcza dostatecznych racji białka

 

Gdzie znajdziemy najlepsze źródła białka?

🥦białko serwatkowe - gotowe produkty do nabycia w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach z odżywkami,

🥦mleko,

🥦jaja,

🥦sery,

🥦ryby,

🥦soja,

🥦jogurty, - polecam Skyr

🥦orzechy,

🥦nasiona.

 

 

 

Daly JM, Reynolds J, Sigal RK, Shou J, Liberman MD. Effect of dietary protein and amino acids on immune function. Crit Care Med. 1990 Feb;18(2 Suppl):S86-93. PMID: 2105184.

Taylor AK, Cao W, Vora KP, De La Cruz J, Shieh WJ, Zaki SR, Katz JM, Sambhara S, Gangappa S. Protein energy malnutrition decreases immunity and increases susceptibility to influenza infection in mice. J Infect Dis. 2013 Feb 1;207(3):501-10. doi: 10.1093/infdis/jis527. Epub 2012 Sep 4. PMID: 22949306.

Castaneda C, Charnley JM, Evans WJ, Crim MC. Elderly women accommodate to a low-protein diet with losses of body cell mass, muscle function, and immune response. Am J Clin Nutr. 1995 Jul;62(1):30-9. doi: 10.1093/ajcn/62.1.30. PMID: 7598064.

Roth E, Spittler A, Oehler R. Glutamin: Wirkungen auf das Immunsystem, auf Eiweisshaushalt und Darmfunktionen [Glutamine: effects on the immune system, protein balance and intestinal functions]. Wien Klin Wochenschr. 1996;108(21):669-76. German. PMID: 9045524.

Stachowska, Ewa et al. “Nutritional Support in Coronavirus 2019 Disease.” Medicina (Kaunas, Lithuania) vol. 56,6 289. 12 Jun. 2020, doi:10.3390/medicina56060289

Karacabey, Kursad. (2012). The Effect of Nutritional Elements on the Immune System.

Twój komentarz