Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Rezerwacja wizyty telefonicznej Rezerwacja wizyty wideo Łódź
Rezerwacja wizyty Rezerwacja wizyty telefonicznej Rezerwacja wizyty wideo Łódź
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Łódź, ul. Doktora Seweryna Sterlinga 16/18
Dietetyk: Hanna Kloczkowska
Łódź, ul. Doktora Seweryna Sterlinga 16/18
Dietetyk: Chrystyna Turyk
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 575 439 951

tel. 539 179 756

Zapraszam serdecznie na
konsultację online.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę rozmowy.

tel. 575 439 951

tel. 539 179 756

 Hanna Kloczkowska
Hanna Kloczkowska
 Chrystyna Turyk
Chrystyna Turyk
Ukryj kalendarz
18 Kwie

Tarta ze szpinakiem

Szpinak warzywny (Spinachia oleracea L.) jest najbardziej powszechnym gatunkiem szpinaku, spośród ich 3 odmian. Jest źródłem składników mineralnych i witamin oraz karotenoidów i polifenoli. W jego liściach znajdziemy magnez, potas, wapń, fosfor, B-karoten i witaminy A, C, E. Paradoksalnie, w odniesieniu do przypowieści o szpinaku i jego żelazowym bogactwie, nie jest on jego najlepiej przyswajalnym źródłem, z dwóch powodów:

1. Nie zawiera on go aż tak dużo - 3,8 mg/100g (wątróbka wieprzowa - 18 mg/100g, otręby pszenne - 14 mg/100g)

2. Żelazo zawarte w roślinach jest tzw. żelazem niehemowym, jest ono słabiej wchłaniane, ze względu na związki często występujące w roślinach, takie jak np. szczawiany, taniny czy fityniany, które tworzą z żelazem nierozpuszczalne kompleksy, niemogące zostać wykorzystane przez organizm. Czyli, mimo, iż mięso z indyka ma 0,8 mg żelaza/100g, a szpinak 3,8mg/100g to wchłanialność żelaza hermowego z indyka wynosi 25% (0,2 mg), a ze szpinaku ok. 2% (0,07 mg).

 

 

źródła:

Karmańska A., Bąk-Sypień I., Panek M., Karwowski B.; Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej w szpinaku (Spinacia oleracea L.); Bromat. Chem. Toksykol. - L; 2017; 3; s. 241-245

https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/dwa-oblicza-zelaza

Składniki na ciasto:

 

  • 200 g mąki pszennej typ 1850 (graham),
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 200 szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 szt. suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100g tartego sera mozzarella

Sposób przygotowania:

 

  1. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia z jajkiem, olejem i jogurtem, doprawić szczyptą soli.
  2. Wyłożyć do natłuszczonej formy i wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pomidory pocięte w paski i szpinak. Dusić aż liście zwiędną, wycisnąć czosnek przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony spód. Całość zalać jogurtem wymieszanym z jajkami. Wierzch posypać serem mozzarella.
  5. Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

 

Wartość odżywcza w całej porcji:

energia: 1853 kcal

węglowodany: 190g

białko: 85,7g

tłuszcze: 81,5g

błonnik 20,8g

 

Wartość odżywcza w kawałku (100g):

energia: 176kcal

węglowodany: 18g

białko: 8,7g

tłuszcze: 7,7g

błonnik 2g

 

Twój komentarz