Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
Rezerwacja wizyty Rezerwacja wizyty telefonicznej Rezerwacja wizyty wideo Łódź
Rezerwacja wizyty Rezerwacja wizyty telefonicznej Rezerwacja wizyty wideo Łódź
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Łódź, ul. Doktora Seweryna Sterlinga 16/18
Dietetyk: Hanna Kloczkowska
Łódź, ul. Doktora Seweryna Sterlinga 16/18
Dietetyk: Chrystyna Turyk
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

tel. 575 439 951

tel. 539 179 756

Zapraszam serdecznie na
konsultację online.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę rozmowy.

tel. 575 439 951

tel. 539 179 756

 Hanna Kloczkowska
Hanna Kloczkowska
 Chrystyna Turyk
Chrystyna Turyk
Ukryj kalendarz
02 Wrze

Vegan custard pie (wegański placek z kremem)

Ciekawość wegańskich wypieków zaprowadziła mnie prawie na sam skraj internetu i tam odnalazłam przepis na pewien wegański placek…

Ach, trudno przetłumaczyć tę nazwę, aby w pełni oddała ona swoje znaczenie, dlatego pozwoliłam sobie przytoczyć jej angielską nazwę m.in. w tytule – Vegan custard pie. Słowo ‘custard’ to nic innego jak krem angielski, czyli krem na bazie żółtek, mleka i cukru. Tym bardziej zastanowiło mnie czego użyto, aby ten iście niewegański krem zamienić na jego wersję akceptowaną przez wegan. Odpowiedź: słodkie ziemniaki.

W swej prostocie placek niezwykle egzotyczny. Na pewno wart uwagi przy kuchennych eksperymentach.

VEGAN CUSTARD PIE (wegański placek z kremem)

 

Składniki:

 

Spód:

1 ½ szklanki orzechów włoskich 

3 łyżki miodu

 

Krem:

1 ½ szklanki puree ze słodkich ziemniaków

5-6 sztuk daktyli

1 ¼ szklanki mleka sojowego

łyżeczka ekstraktu waniliowego

skórka z 1 cytryny

 

Dżem wiśniowy:

1 szklanka wiśni

2 łyżki miodu

1 łyżeczka skrobi

 

Spód:

Orzechy zmielić. Połączyć z miodem do uzyskania lepkiej masy. Masą orzechową wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy 16cm.

 

Krem:

Ziemniaki ugotować, rozdrobnić na gładkie puree. Dodać resztę składników i zblendować na gładką masę. Dosłodzić miodem wedle upodobań.

Krem wyłożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 45-50 min.

 

Dżem wiśniowy:

Wiśnie (mogą być mrożone) i miód umieścić w garnuszku i podgrzać. Skrobię rozrobić z niewielką ilością wody, dodać do wiśni. Wiśnie gotować do uzyskania gęstej masy. Gotowy dżem wyłożyć na ciasto.

 

Twój komentarz